Dieses Blog durchsuchen

Samstag, 21. Oktober 2017

Baka tyskt surdegs bröd själv

Gör surdeg själv

Börja på tisdag o blanda 100 Gram rågmjöl med liten vatten (snapsglas) i en skål. Ta en trasa över o lät stå. Jäsningen börja nu. Du behöver inte jäst redan!

På onsdag 100 Gram rågmjöl o liten vatten till. Ta en trasa över o lät stå.

På torsdag 200 Gram rågmjöl o liten vatten till. Ta en trasa över o lät stå.

Fredag gör du ingenting. Drick en öl :-)

Börja lördag efter frukust. Ta en bit jäst, ingen torr jäst.
Blanda jäst med 250 ml vatten. Använd en gaffel. Drick en kopp kaffe och vänta 15 minuter ungefär. Bakterier måste förstå att de borde arbeta nu mycket :-)

Ta en skaka och lite salt. Glöm aldrig saltet!!!
Ta ungefär 300 Gram Vete mjöl o 300 Gram Råg finmalt mjöl. Finmalt är mycket bättre än grovmalt.
Blanda rågmjölet, vetemjölet o salt nu.

Tilsätt jästen nu o rör med gaffel som det ser ut som finns på bilden.
Tilsätt surdeg som finns på bilden nu.

Rör om med maskin minst 45 minst minuter med maskin.

Låt det stå i ytterligare 45 minuter. Gör en trasa över den. Öppna inte fönstret!!! När du öppna fönstret måste du börja igen.
Nu är allt klart och vi börjar att baka. Värme upp ugn till 200°C medan du vänta ytterligare 45 minuter.



Lägg en skål med vatten i ugnen som det ser ut på bilden. Pinsele inte med vatten.

Kneaded degen ungefär 15 minuter.

Sätt degen i formen nu.

Vänta ytterligare 45 minuter nu som det ser ut på bilden.

Sätt formen i ugnen nu. Baka max. 15 minuter med 200°C. 
Set ner temperaturen till 150°C o baka 30 minuter nu.
Ta brödet ur ugnen o låt det svalna som det ser ut på bilden. Du kan äta den nu. 

Smaklig måltid!

OBS! Odla aldrig surdeg! Göra surdeg varje gång ny!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen